Leo (former Poseidon-House)

Frankfurt am Main, 2009 – 2013
Office/administration buildings

Formerly, the Poseidon complex consisted of two rows of buildings facing each other. According to schneider+schumacher’s plans, a 67 m high transverse block now links the seventeen-storey and nine-storey blocks. The new building in the west creates an elegant transition: mediating between the different heights of the buildings in two steps, each four storeys high. The extension transforms the two originally separate rows of buildings into a single entity. In addition, the property is being extended by approx. 15,000 m2 to approx. 47,000 m2.

The forecourt, which functions simultaneously as a prestigious entrée and a driveway, leads to the main entrance and then to a double-height foyer. This spans the space between the two existing buildings to the east. A high-level glazed bridging structure in the foyer also links both existing buildings over five floors.

The interior of this now almost U-shaped building has been transformed into a large private courtyard. Protected by the foyer building, this internal space can be used for informal meetings and acts as a green retreat. A single-storey addition in the courtyard offers further uses: it houses the new staff restaurant and has a roof terrace extension. On the 13th floor of the new building a further generous roof terrace offers views of Frankfurt’s skyline and the Taunus.

The building is newly clad in light-coloured lightweight glass-fibre-reinforced concrete elements. These are positioned under the sills and in front of the wall columns, as back-ventilated cladding on concealed fixings. The bright light concrete elements are structured in different ways: some are deep-profiled, some smooth.

By changing the central plant to one with significantly improved efficiency, the property will meet its key energy target: to maximise the reduction of CO² emissions.

All construction and renovation measures have focused on attaining a sustainable and resource-efficient use of the existing buildings, so that in the future building will carry the LEED certification "Green Building - Gold".

Involved s+s unitsAB

Technical details:

Typology: Office/administration buildings
Procurement documentation: Direct
Service phases (HOAI): General contractor1-9
Client: Deka Immobilien Investment GmbH
Project manager: Silvia Lau
Lead construction manager: Markus Dethlefs
Team: Planung: Verena Becker, Markus Beltz, Matthias Bertelsmann, Jan Dechow, Christoph Drebes, Karlo Filipovic, Yulia Gandasari, Fabienne Heinrich, Sabine Hertel, Maria Hiller, Alexander Hirsch, Yue Hua, Ludwig Jahn, Karolin Kegel, Gabriele Keller, Peter Knörr, Christoph Krit, Rolf Laterbach, Michaela Mateeva, Manuel Mauder, Angela Oedinger, Katrin Pügerl, Martina Ranker, Felicitas Schoebel, Tim Unnebrink, Janusz Zawadzki, Michael Zergers Baubetrieb/Bauüberwachung: Bernd Befort, Wolfgang Bust, Rouven Dippel, Thomas Geipel, Jan Gerhartz, Lilli Gubkin, Oliver Lax, Thomas Rößling, Matthias Rüster
Gross floor area: 49,885 m² (above ground including technical level, 1,933 m²)/16,634 m² (below ground)
Certificates: LEED Platinum
download project PDFadd project to watchlist
share project:
previous Projectnext Project