Plan International

Hamburg, 2016 – 2018
Office/administration buildings, Commercial buildings

A project designed by schneider+schumacher for girls across the world is due for completion in 2018. Located directly opposite the ‘Philanthropy House’ housing the Plan International Foundation’s headquarters, which opened in 2013, the building is dedicated to Plan International’s movement “Because I am a Girl“ – the organisation’s campaign that fights for equal opportunities for girls across the globe. The new structure occupies a prominent urban corner site at Bramfelder Strasse and Drosselstrasse, which is further emphasised by the rounded-off shape of the building.

In addition to flexible layouts for offices and meeting rooms, the building offers a commercial space on the ground floor with an inviting, transparent entrance off the street, where Plan Shop will sell items hitherto only available online. Other areas will be used for the commissioning and dispatch of goods and information.

Plan International’s new building is investing in a sustainable and liveable future: the building has green roofs plus a photovoltaic system and it fulfils the energy standard KFW 55.

Involved s+s unitsA

Technical details:

Typology: Office/administration buildings, Commercial buildings
Procurement documentation: Direct
Service phases (HOAI): 1-8
Client: Stiftung Hilfe mit Plan
Project architect: Michael Schumacher
Project manager: Tamara Gorgonoska
Team: Astrid Wuttke, Iva Camber Mikulic, Nemanja Crnobrnja, Francesca Sciambarruto, Alexandra Pejakovic, Milica Radic
Construction management: bauatelier Hamburg
Structural Engineering: osd - office for structural design, Frankfurt am Main
Building Services: ZWP Ingenieur-AG, Hamburg
Facade: osd - office for structural design, Frankfurt am Main
Grounds: Wiggenhorn & van den Hövel, Hamburg
Building physics: osd - office for structural design, Frankfurt am Main
Gross floor area: 2.703 m² oberirdisch/527 m² unterirdisch
Land size: 1.148 m²
download project PDFadd project to watchlist
share project:
previous Projectnext Project