Städel Museum Extension

Frankfurt am Main, 2008 – 2012
Cultural buildings, Listed buildings

The extension to the museum is placed along the central axis reinstating the historic spatial arrangement. The central foyer and all vertical access are remodelled in order to make the whole building wheelchair accessible. The spaces for special exhibitions are located on the ground floor linked directly with the foyer and the new extension. Administration, the Metzler auditorium and the library are relocated to the west wing. The new space below the garden houses the 20th century art collection. This space is dominated by a gently domed, airy ceiling with circular roof lights. The domed ceiling is a prominent feature in the topography of the garden above and resembles a land art object. Due to its compact underground building volume, the type of heating and cooling and the large heat storage capacity create an optimal room climate with minimal energy consumption.

"Frankfurt is given not only a distinctive and unique exhibition space, but a state of the art green building too." (Excerpt from the jury protocol)

Involved s+s unitsABD

Technical details:

Typology: Cultural buildings, Listed buildings
Procurement documentation: Competition
Service phases (HOAI): 1-9
Client: Städelsches Kunstinstitut
Project architect: Michael Schumacher, Kai Otto, Till Schneider
Project manager: Miriam Baake
Construction management: schneider+schumacher Bau- und Projektmanagement GmbH
Lead construction manager: Hans Eschmann
Gross floor area: Extension 4,151 m² / Total 24,726 m²
download project PDFadd project to watchlist
share project:
previous Projectnext Project