Technical University Mittelhessen Giessen

Gießen, 2010 – 2012
Research facilities, Schools/educational facilities, Urban design
Competition

We regard the decision by the Fachhochschule to remain in the centre of town, and to play a role in the life of this urban area and its architecture as very positive. The Fachhochschule aspires to be a “good neighbour” and to integrate itself into the surrounding area, while increasing the readability not only of the neighbourhood, but of the various departments and laboratories too.
The individual departments and institutes are located in “houses”, loosely related to each other. The new institute building of some four storeys takes its cue from the scale of the surrounding buildings. Only the cafeteria, library and lecture halls are somewhat larger, in keeping with their significance at the Fachhochschule.
The similarity between the new building and its neighbourhood not only serves to integrate the Fachhochschule, but it will also facilitate extending the campus. By purchasing and converting buildings as well as building new ones on sites already earmarked for development, it will be possible for the Fachhochschule to expand further.

Conjointly with GTL, Kassel.

Involved s+s unitsS

Technical details:

Client: Hessisches Baumanagement, Gießen
Typology: Research facilities, Schools/educational facilities, Urban design
Gross floor area: 60,000 m²
Project architect: Till Schneider, Joachim Wendt
Project manager: Gordan Dubokovic
Procurement documentation: Competition
Service phases (HOAI): 1-3
download project PDFadd project to watchlist
share project:
previous Projectnext Project