neunerHaus

Vienna, 2011 – 2012
Residential buildings
Competition

The new building for the homeless offers its inhabitants a good standard of living and an agreeable level of comfort. The bright and friendly atmosphere underscores the wishes of those looking to change their habits and normal way of life. The new, and open building comprises 68 living units. Informal meeting areas and common rooms on the corner of the building are reached by open, naturally lit corridors, and these create a communicative environment that encourages exchange and human interaction. Corridors broaden out between the lift and the staircases to offer the possibility of lingering for a while on impulse, and from here one of the common areas is always visible. These common rooms are open to interpretation by the residents themselves, e.g. as a reading corner, games room, an art room – and even plumbing is already installed for use as a communal kitchen. The ground floor houses offices and rooms where the home management staff can spend their breaks, as well as rooms for doctors’ practices which can be visited from outside. Here too, is the large common room with a kitchen in the courtyard. The external areas are designed in an open way, not only to offer views for the adjacent rooms, but as spaces that may be used in combination too.

Involved s+s unitsA

Technical details:

Typology: Residential buildings
Procurement documentation: Competition
Service phases (HOAI): 1
Layout: schneider+schumacher Architekten ZT GmbH
Project architect: Eckehart Loidolt, Till Schneider
Project manager: Eckehart Loidolt
Team: Conny Hermann, Brian Hoy, Ruth Köchl, Lorenzo Menato, Sebastian Pernegger
Structural Engineering: Bollinger Grohmann Schneider ZT GmbH, Wien
Building physics: teamgmi Ingenieurbüro GmbH, Wien
Grounds: Rajek Barosch Landschaftsarchitektur, Wien
Gross floor area: 3,558 m²
BRI: 5,925 m³
download project PDFadd project to watchlist
share project:
previous Projectnext Project